Vijf jaar en wat was ik boos op de juf en de fotograaf dat ik niet met mijn eigen gemaakte schildering op de foto mocht.
"Ik maak zelf wel even een mooie schildering" riep ik verontwaardigd uit.
Maar het mocht niet.

Detail uit groot intuïtief schilderij, gemaakt met bijenwas en een hete föhn.
Er verscheen een poes die twee jaar later in mijn leven kwam. Door het typerende streepje tussen de ogen wist ik dat het om dezelfde poes ging .

De aanreiking door mjjn helpers uit de goddelijke wereld. Ikzelf ben links in beeld, met mijn haren opgestoken (een kapsel dat ik vaak heb).

De oversteek.
Mijn bootje was vastgelopen en er komt een bootje met helpers. Ik maak de oversteek om vanuit een therapiepraktijk die vastliep de oversteek te maken om intuïtief te gaan schilderen met olieverf.

Ik zelf, samen met mijn vriend die lange grijze haren heeft. Dit is een frragment uit een groot intuïtief bijenwasschilderij dat met gebruik van een föhn is ontstaan.

De wereld mooier maken met helende kunst, mensen positieve boodschappen en bevestiging geven vanuit de goddelijke wereld,
dat is een passie en drijfveer in mijn leven geworden.
Omdat ik werk vanuit een gave wil ik graag iets terugdoen om mee te helpen aan een betere wereld. Alle beetjes helpen.

Van alle werken, workshops en consulten gaat 15% van de opbrengst naar een goed doel:
creatieve projecten voor minder bedeelde kinderen in Nederland. Het is een initiatief dat ik zelf in ontwikkeling heb.

Hoe is het begonnen: Ik herinner me nog als de dag van gisteren één van de eerste tekeningen die ik als kind van vijf maakte. Mijn lievelingsopa was overleden en mij werd verteld dat hij nu naar de hemel was bij de engelen. Ik mocht niet bij de uitvaart aanwezig zijn.
Ik bleef thuis met een oppas die tegen mij zei dat ik maar eens een mooie tekening moest maken.
Ik kan me nog herinneren dat ik een tekening maakte met mooie kleuren en symboliek over de hemel en dat iedereen er door geraakt was. Vanaf het moment dat mijn opa naar de hemel was ben ik gaan geloven in engelen.

Tijdens mijn jeugd ontdekte ik andere vormen van creativiteit en lange tijd heb ik niet meer getekend of geschilderd. Totdat ik, eind 30, op een spirituele beurs kennis maakte met een medium dat mij de techniek van het bijenwas schilderen heeft geleerd.
Ik begon met het maken van schilderijen en er ontstonden in de beelden mooie symbolieken.
Er verschenen mensfiguren in die in mijn leven waren of daarna mijn leven binnen stapten.
Er was ook een poes in een intuïtief schilderij verschenen dat ik met bijenwas en een hete föhn intuïtief had gemaakt. Twee jaar later kwam er een poes in mijn leven die exact leek op de poes in mijn schilderij.
Ik gaf intussen workshops in bijenwasschilderen maar ontdekte dat de magie die mij gegeven werd niet vanzelfsprekend was. Want bij anderen zag ik geen of veel minder figuren of symboliek.
Een medium dat in 2007 een van mijn eerste schilderijen zag was diep geraakt. Zij zei: “Jij gaat later schilderijen maken en als mensen er dan naar kijken, gaan ze zich beter voelen. En je hebt het al in je en je hoeft er geen opleiding meer voor te volgen.”

Maar toch wilde ik meer kennis hebben over het helend werken met beelden, kleuren, tekenen en schilderen en daarom heb ik aan de Hogeschool Leiden de opleiding Kunstzinnige Therapie Beeldend gedaan en met succes in 2015 afgerond. Tijdens de opleiding leerde ik met andere materialen en technieken werken. Als ik een opdracht had om op intuïtieve wijze iets te laten ontstaan dan kwamen er prachtige beelden uit voort. Ik was dan verwonderd en heel dankbaar want ik voelde gewoon dat ik vanuit een zuivere hemelse kracht hierin werd begeleid. Ik zag bij studiegenoten mooie tekeningen en schilderingen, maar wat er bij mij gebeurde was heel uniek en dat vonden ook mijn klasgenoten. De opleiding was op antroposofische grondslag en het fijne daarvan was dat er ruimte was voor spiritueel werken.

Na de opleiding ben ik lange tijd bezig geweest met het opzetten van een eigen praktijk. Dat was een intensief proces en tijdens die periode heb ik het tekenen en schilderen geheel laten liggen.


Begin 2017 was ik vastgelopen met de praktijk. Toen adviseerde een vriendin mij om weer eens te gaan tekenen en schilderen omdat ik in het verleden zulke mooie werken had gemaakt.
Zij zei: “Daarin ligt jouw kracht.”
Ik ben begonnen met intuïtief te tekenen met aquarelpotloden.
Ik maakte gekleurde vlakken op het papier, ging er lichtjes met een sponsje over en nieuwe vormen werden zichtbaar. In de allereerste tekening verscheen ik zelf met mijn gidsen en begeleiders uit de goddelijke wereld die mij een aanreiking deden. Ik heb hierna een mooie reeks met aquarelpotloden op papier voor mezelf gemaakt. Steeds opnieuw verschenen er magische beelden die veel zeggingskracht hadden. Ik schreef er teksten bij.

 


Op een dag besloot ik om in deze manier van werken eens over te stappen op schilderen met olieverf op doek. En daarmee werk ik nu nog. Ik gebruik penselen, sponsjes, tissues en ga zelfs met mijn handen in de verf.
Voordat ik aan de schildering begin ga ik eerst in gebed. Ik vraag dan mijn gidsen, engelen en teken-/schildervrienden uit de goddelijke wereld en aartsengel Michaël en aartsengel Rafaël of zij mij willen helpen met het maken van een schilderij. Ik vraag ze of er via mijn handen figuren, symbolen en kleuren in laten verschijnen die een helende werking en zeggingskracht hebben voor de persoon waarvoor het werk bedoeld is. Daarna laat ik me leiden. Ik bedenk niets, het ontstaat. En steeds opnieuw komen de prachtigste resultaten hieruit voort. Na het maken van het werk ben ik steeds opnieuw vervuld met pure dankbaarheid en een enorm geluksgevoel.

Ik realiseer me dat dit een gave is die mij is gegeven en dat wordt ook door anderen voor wie ik schilderingen maak bevestigd.
Ik heb ooit in een zware depressie een bijenwastekening gemaakt en daarin zaten beelden waaraan ik tijdens de lange weg om daar uit te komen mijn houvast heb gehad.
Zo krachtig kunnen beelden zijn dat ze je tot steun zijn en houvast bieden.

Ik werk vanuit liefde en de intentie om in mijn leven iets voor anderen te betekenen. Al vanaf dat ik klein was wilde ik mensen helen, beter maken, net als Jezus dat kon. Ik heb halverwege mijn leven Reiki 1 en 2 gedaan en misschien had ik het al eerder in me maar via mijn handen ben ik een doorgeefluik om helende energie te geven.
Mijn creativiteit is mijn kracht en door die samen te bundelen met mijn helpers uit de goddelijke wereld, te werken met mijn helende handen, ontstaan er beelden in mijn schilderingen die heel zuiver zijn. Het zijn beelden die mensen houvast geven. De kleuren en symbolen hebben een helende werking.
Ik zie het als een prachtige gave, een geschenk.
Ik wil deze gave graag in de wereld zetten om er veel mensen mee te helpen. Een deel van de opbrengst uit verkoop gaat naar een goed doel.
Voor wie wat minder te besteden heeft en zich geen groot schilderij kan veroorloven wil ik er ook zijn. Daarom heb ik kleinere schilderijen en ben ik regelmatig op spirituele beurzen te vinden of in nieuwetijdswinkels. Dan maak ik kleine schilderingen die ik meegeef op A6 kunstkaartformaat. Mensen betalen een bijdrage naar draagkracht variërend van € 12,50  tot € 17,50.
Mijn droom is nog om kunstkaarten uit te geven van mijn werken.
Ook heb ik de wens het universum ingezonden om een boek uit te geven waarin mijn werken zijn afgebeeld en waarbij ik de teksten geschreven heb over diverste thema's in het leven die voor ieder herkenbaar en troostrijk, krachtgevend of inspirerend zijn.  Er liggen nu 99 kleurenfoto's en teksten klaar. Nu nog een vormgever, uitgever en budget vinden :-)
Op deze manier probeer ik de wereld een stukje mooier te maken.
Ik ben nu 57 maar het voelt alsof de lente in mijn leven nu pas gaat beginnen.

En mijn opa? Die bezoekt me regelmatig en laat mij met zijn kenmerkende sigarengeurtje weten dat hij er is.

Bevestiging
Steeds ben ik gefascineerd door wat er gebeurt, maar tegelijkertijd ook heel bescheiden. Ik doe het niet alleen. Ik werk samen met mijn helpers uit de goddelijke wereld.
Het bewijs dat het echt is kreeg ik meerdere keren.
Voor een vriendin verscheen in haar schildering haar overleden opa, compleet met de kniebroek die hij altijd droeg en naast hem haar pas overleden hondje, een West Highland White terriër.
Mijn vriend verscheen in zijn typische houding en met lange lichtgrijze haren en lichtgrijze baard samen met zijn engel en zijn gids in een schildering.
De eerste keer op de beurs vond ik spannend. Want het is gemakkelijk om schilderingen te interpreteren als je de persoonlijke situatie van iemand kent.
De eerste keer dat ik dit op een spirituele beurs ging doen vond ik heel spannend. De eerste consulten waren mooi, evenals de symboliek die ik erbij kon uitleggen.
Ik had, ondanks mijn verwondering, nog steeds de vraag of het nou allemaal klopte wat ik maakte en vertelde. Toen kwam er een mevrouw die al meer dan 20 jaar werkte als helderziend medium. Ik mocht een schildering voor haar maken. Ik vond heel spannend. Ik voelde me alsof ik een examen moest doen en mijn penseeltje trilde in mijn hand.
Ik schilderde haar verbinding met het licht van de goddelijke wereld, haar gids met een bijzonder hoofddeksel, haar engel met lichtgrijs in zijn mantel (het grijs was uit zichzelf ontstaan uit de kleuren oranje, geel en bruin waarmee ik werkte, wat bij een menging van deze kleuren niet gebruikelijk is). En zij verscheen zelf rechts onderin, met haar lange blonde haren, maar ze droeg een lichtgele sluier.
Deze mevrouw was heel verrast. Ze bevestigde dat het allemaal klopte: zo ziet haar gids er uit: met een soort fez als hoofddeksel. Haar engel had ze al eens in het echt gezien. Hij draagt een zilveren mantel. En zij vertelde dat ze, als ze gaat mediteren, altijd een lichtgele sluier over haar haren draagt.
Ze zei: “Dank je, want je hebt me een mooie bevestiging gegeven”.
Maar ik was haar heel dankbaar. Want zij heeft ook mij de bevestiging gegeven. Dat kleine zetje dat ik nodig had om hiermee door te gaan.
Hiernaast de foto’s van deze schilderingen (A6 formaat).

Uit mijn uit te geven boek: tekst met schilderij:

 Voorjaar

 

Plotseling is het daar: het licht.
Het licht dat bij me binnenkomt
en niet meer te weerhouden is,
vanuit een hemelsblauwe helderheid.
Een donkere tijd van bezinning over gebeurtenissen,
verdriet, teleurstellingen, gekwetstheden ligt achter mij.
Ik heb de lessen doorwerkt en leg het boek naast me neer.
Ik ben toe aan een nieuw verhaal.
De sluier, waarmee ik me al die tijd heb afgeschermd
voor de wereld om mij heen, mag nu af.
Hier zit ik dan even helemaal in mijn eigen universum:
een bol van nieuwe energie en vol potentie
die als een grote dauwdruppel
op de takken van mijn levensboom is neer gekomen.
Het lijkt een toverbal waarin nu de
zuivere kleuren van licht en liefde zijn verschenen.
De liefde die overbleef na mijn winters transformatieproces.
Liefde voor mezelf en voor de wereld om mij heen.
Die magische bol neem ik met mij mee,
het nieuwe voorjaar van mijn leven in.

 

© Marianne Suijkerbuijk

Detail uit het schilderij erboven

© 2019 De Vrije Zwaan